Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Studietur til Berlin, Potsdam og Dresden

June 7, 2010
By

Studietur til Berlin, Potsdam og Dresden:
Restaurering – rekonstruksjon – ny tradisjonsbasert arkitektur og byutvikling.

8 -12. september 2010.

Foreningen INTBAU Scandinavia inviterer til en studietur med tre historiske tyske byer som mål: Berlin, Potsdam og Dresden.

Fokus vil være på prosjekter som reparerer skadene etter andre verdenskrig og etterkrigstidens mislykkede byfornyelse i både Øst- og Vest-Tyskland. Vi vil studere restaurering av byområder og monumentalbygg, rekonstruksjon av tapte kulturminner og målsettinger om å gjeninnføre europeiske tradisjoner innen byplanlegging og arkitektur, også som modeller for ny byutvikling.

Kortfattet program (se detaljer nedenfor)

Dag 1, onsdag 8. september: Ankomst Berlin, evt. ekstratur til viktige attraksjoner.

Dag 2; torsdag 9. september: Berlin, med vekt på Mitte, det gamle bysentrum i øst.

Dag 3; fredag 10. september: Heldagstur med tog til Dresden.

Dag 4; lørdag 11. september; Heldagstur med tog til Potsdam.

Dag 5; søndag 12. september: Berlin, med vekt på Museumsøya. Hjemreise.

Klikk her for en utskriftsvennlig versjon av Berlin-programmet i A4-format(PDF).

Klikk her for å se bildegalleriet for studieturen på INTBAU Scandinavias Facebook-side.

Hvem er turen for? Arkitekter, planleggere, antikvarer, skribenter, studenter og alle andre som er opptatt av europeisk arkitektur og byutvikling, både som verneverdige kulturminner og som levende tradisjoner der inspirasjon og gode forbilder kan finnes i bydeler og enkeltbygninger fra flere epoker.

Påmelding og pris:

Deltakeravgiften er 5900 kr med enkeltrom på hotell fire netter, 5300 kr om to deler ett hotellrom.

Prisen inkluderer fire netter hotell med frokost i Berlin, togreise til Potsdam og Dresden og all guiding i tre byer.

Turprogram uten hotell: 3200 kr.

Inkluderer guiding og togreise, men ikke innkvarterng som man må besørge selv.

Studentpris uten innkvartering: 2500 kr.

Inkluderer all guiding og togreise, men ikke innkvartering. Studentstatus må dokumenteres.

Innkvartering i Mitte (sentrum øst) er anbefalt. Rimelig innkvartering i hostel: http://www.hostels.com/berlin/germany

Et hostel som kan anbefales. Heart of Gold: http://www.hostels.com/hostels/berlin/heart-of-gold-hostel/5227

Reise til Berlin og måltider

Reise til Berlin er ikke inkludert og må bestilles av den enkelte deltaker. Se informasjon nedenfor om anbefalte flyforbindelser og ankomst- og avreisetidspunkter.

Lunsjer og middager er ikke inkludert. Det vil være tilbud om felles måltider.
Påmelding skjer pr. epost til INTBAU Scandinavia ved Audun Engh.
audun.engh@gmail.com – Tlf. 926 22 626. Ved bekreftet påmelding kan betaling skje til vår norske bankkonto.

Townhouses i Berlin: Næringslokaler i 1. etasje og bolig over. Smale tomter ble solgt til “selvbyggere” som selv valgte arkitekt.

Program: De tyske fagfolkene vi vil møte er engelsktalende, og all guiding vil være på engelsk.


Dag 1: Onsdag 8. september

Ankomst til Berlin på valgfritt tidspunkt.

De som ønsker det, kan treffe andre turdeltakere på hotellet kl 20.00 for en sammenkomst og middag.

Ekstratur: Onsdagen vil det være et ekstra tilbud om en guidet tur fra kl 14.00 til kl 19.00. Turen vil gå til kjente landemerker og attraksjoner som ikke er med i det faglige turprogrammet. Denne ekstraturen er ment spesielt for dem som ikke har vært i Berlin før.

Vi vil blant annet se Kurfürstendam / sentrum av det gamle Vest-Berlin, Riksdagsbygningen og det nye regjeringskvartalet, bevarte deler av Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Holocaustminnesmerket (Peter Eisenman), stedet der Hitlers bunker befant seg, høyhusutbyggingen på Potsdamer Platz, Neue Nationalgallerie (ark. Mies van de Rohe) og det nordiske ambassadekomplekset.

Kontakt Audun Engh om du også ønsker å melde deg på denne ekstraturen (man kan for eksempel ta Norwegians morgenfly fra Oslo kl 09.25, ankomst Berlin 11.00, og rekke turen kl 14.00). Prisen er 400 kr.

Datamodell av den planlagte rekonstruksjonen av Berlins byslott.

Dag 2: Torsdag 9. september kl 09.00 – 18.00.

Vandringer i Berlin Mitte, det gamle sentrumsområdet som tilhørte Øst-Berlin inntil murens fall i 1989. Vi starter ved Brandenburger Tor og Pariser Platz og beveger oss langs hovedgaten Unter den Linden til Slottsplassen der det øst-tyske ”Republikkpalasset” er revet og man snart skal starte gjenoppføringen av Stadtschloss, byslottet.

Vi tar avstikkere til kvartalsbebyggelsen omkring, blant annet Gendarmenmarkt med et av de klassisistiske hovedverkene til arkitekt Karl Friedrich Schinkel (1781-1841), teaterbygningen Schauspielhaus. Vi ser også Berlins domkirke og Schinkels Altes Museum, som har likhetstekk med universitetet i Oslo sentrum.

Denne sentrale delen av Berlin – Mitte – har de siste 20 årene vært utviklet med basis i det omfattende byplanprosjektet Planwerk Innenstadt, der fokus har vært på å gjenskape førkrigstidens kvartalsstruktur og bygårdsbebyggelse. Gamle bygårder er restaurert, mistilpassede bygninger fra DDR-tiden er revet og det er oppført nye bygårder som følger de gamle kvartalene og er underlagt høydebegrensningen på 22 meter mønehøyde. Den nye bebyggelsen er i ulike stilarter, men alle må følge det generelle kravet om minst 50 prosent sten i fasaden. Kun en glassfasade er blitt godkjent i hele bydelen (Kunstakademiet på Pariser Platz). Vi vil bli vist rundt av arkitektene Rüdiger og Robert Patzschke. Deres firma har tegnet 10-15 nye bygårder i området, alle basert på tradisjonell byggeskikk. Det mest kjente er Hotel Adlon, et ikon for det nye Berlin som legger vekt på å gjenskape de beste kvalitetene fra metropolen som ble ødelagt under andre verdenskrig.

Vi besøker informasjonssentret til organisasjonen som la grunnlaget for Forbundsdagens vedtak om å rekonstruere byslottet, revet av kommunistregimet omkring 1950.

http://berliner-schloss.de/en/default.aspx

Vi vil også møte en av arkitektene som arbeider med gjenoppbyggingen av Schinkels berømte arkitektskolebygning, Bauakademie. På tomten er det bygget en modell i full skala av stillaser, med fasaden malt på presenninger. Inne i modellen er et stort rom allerede rekonstruert etter Schinkels tegninger, og her vil vi få en presentasjon av prosjektet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bauakademie

http://www.schinkelsche-bauakademie.de/

Videre møter vi en av arkitektene bak byutviklingsprosjektet Townhouses, to kvartaler der smale tomter ble solgt til ”selvbyggere” som kunne velge sin egen arkitekt. Rekkehusene er i de forskjelligste stilarter, og alle har mulighet til næringsvirksomhet i første etasje. Vi vil studere det nylig fullførte prosjektet, som er svært vellykket og har inspirert lignende prosjekter med ”work-live units” i andre byer.

På programmet står også Leipziger Platz, rett ved siden av det omstridte Potsdamer Platz med sin høyhusbebyggelse. På Leipziger Platz har man i stedet valgt å gjenskape førkrigstidens åttekantede plass, med ny og høyere bebyggelse som fortsatt har en karakter av bygårder.

Aktuelle lenker:
Wikipedia om Berlin.
Berlins offisielle internettside, på engelsk
.
Berlins byutvikling på nett, med alle de viktigste prosjektene presentert av byrådsavdeningen for byutvikling.

Dresden: Frauenkirche omgitt av bebyggelsen på Neumarkt. Nesten alt på bildet er oppført de siste ti årene.

Dag 3: Fredag 10. september 09.00 – 21.00

Wikipedia om Dresden
.

Heldagstur med to-timerstogtur til Dresden. Åtte timers opphold i byen. Gjenskapingen av Dresdens historiske sentrum, ødelagt av bombing i februar 1945, er et unikt prosjekt. Vi vil besøke den nylig gjenoppbygde protestantiske domkirken Frauenkirche. Wikipedia om Frauenkirche.

Europas største rekonstruksjonsprosjekt etter Warzawa omfatter barokkbebyggelsen på plassen Neumarkt som omgir Frauenkirche. Området forble ubebygd fra krigen til 1990-tallet, og etter press fra befolkningen ble det for cirka ti år siden vedtatt å rekonstruere det meste av førkrigstidens bebyggelse. Flere kvartaler er nå fullført, og nye byggeprosjekter igangsettes stadig.

Bilder fra Neumarkt – klikk på “Aktuelle Fotos”.
INTBAUs workshop i Dresden, 2001.

Vi vil også se flere av byens slott og museer som er restaurert etter nesten total ødeleggelse, og den berømte Semper-operaen.

Historisk bilde av hovedbygningen på Kongsnæs i Potsdam. Vi deltar på grunnstensnedleggelse for gjenoppbyggingen 11. september.

Dag 4: Lørdag 11. september, kl 09.00 – 18.00

Wikipedia om Potsdam.

Dagstur med 40-minutters togreise til den gamle keiserlige residensbyen Potsdam.

Vi besøker det legendariske slottet Sanssouci med et av Europas flotteste hageanlegg der man finner en rekke paviljonger og flere slott. Wikipedia om Sanssouci.

I Potsdams godt bevarte gamleby har man nettopp startet rekonstruksjonen av byslottet, revet av DDR-regjeringen på 50-tallet.
Wikipedia – Stadtschloss Potsdam (engelsk).
Wikipedia – Stadtschloss Potsdam (tysk).

Den store nye bydelen Kirchsteigfeld ble oppført på 90-tallet basert på tradisjonelle byformingsprinsipper. Vi blir vist rundt av Christoph Kohl, fra arkitektfirmaet Rob Krier – Christoph Kohl, Europas fremste utøvere av byplanlegging basert på den europeiske byens klassiske prinsipper.
Se også denne PDF-filen om Kirchteigfeld.

Endelig vil vi delta på grunnstensnedleggelsen for gjenoppbyggingen av Keiser Wilhelms norske dragestilsanlegg Kongsnæs rett ved Glienicke-broen. Etter et besøk på Frognerseteren restaurant på 1890-tallet bestilte keiseren et anlegg med fire bygninger fra arkitekt Holm Hansen Munthe. Anlegget betjente Wilhelms store lystyacht med mannskap. Hovedbygningen var en ventehall for passasjerene på skuten. Denne brant ned under sluttkampene våren 1945, mens de tre mindre tømmerhusene er bevart.

Gjenoppbygging av ventehallen på Kongsnæs starter høsten 2010, og medlemmer av INTBAU Scandinavia er med på prosjektet. Den norske ambassadøren til Berlin vil forestå grunnstensnedleggelsen 11. september.

Pariser Platz: Til venstre Hotel Adlon, arkitekt Patzschke (2000). I midten Kunstakademiet, til høyre Frank Gehrys bankbygning.


Dag 5: Søndag 12. september, kl 09.00 – 15.00

Berlin – Museumsinsel

Det store museumsanlegget i klassisk stil på “museumsøya” er en UNESCO World Heritage Site. Bygningene som fikk store skader under krigen har vært under restaurering både i DDR-tiden og etter gjenforeningen. Noen har fått interiørene tilbakeført til opprinnelig utforming, andre er fornyet i kontrasterende stil med bevarte krigsskader. Anlegget synliggjør derfor ulike og stridende tilnærminger til restaurering av sterkt ødelagte minnesmerker. Les mer om de ulike museumsbygningene og samlingene.

Vi avslutter programmet med å besøke enkelte andre bygninger og steder i Berlin som ikke ble dekket første dag. Avslutningstidspunkt vil være fleksibelt i forhold til tidspunkt for flyavgang (man kan om ønsket også bestille en ekstra natt på hotellet og returnere mandag).

—————————————————————————————–


Noen av de tyske fagfolkene og organisasjonene vi vil treffe:

Rüdiger og Robert Patzschke fra Patzschke und Partner Architekten, Tysklands ledende firma for tradisjonell arkitektur, vil torsdag 9. september vise oss sine viktigste bygninger i Berlin Mitte, blant annet Hotel Adlon, og andre prosjekter i Berlins historiske sentrum.

Christoph Kohl er partner i Rob Krier – Christoph Kohl Architects, Europas ledende firma innen byplanlegging basert på klassisk europeisk byplanlegging / new urbanism. Kohl vil 11. september være vår guide til Kirchsteigfeld i Potsdam, en stor ny bydel de har planlagt og som ble oppført på 1990-tallet.

Harald Bodenschatz, sosiolog og professor i byplanlegging ved Berlins tekniske universitet. Forfatter av en rekke bøker om Berlin; den nyeste fra i år er “Berlin Urban Design – A Brief History” (PDF).

Marc Jordi vil introdusere oss til Townhouses-prosjektet i Berlin Mitte. Han har tegnet en av de tradisjonelle bygningene i anlegget, hvor de fleste stilarter er representert. Se Marc Jordis nettside.

Tobias Nöfer er arkitekt for gjenoppbyggingen av Schinkels Bauakademie (arkitektskole) rett ved Slottsplassen og domkirken. Vi vil se 1:1-modellen som er bygget på tomten av stillaser og malte presenninger, og vi vil få en presentasjon i den ene salen som allerede er rekonsturert etter Schinkels tegninger. Se nettsiden til Nöfer Architekten.

Vi vil møte representanter for:
Foreningen for gjenoppbygging av Dresdens historiske Neumarkt. Denne frivillige organisasjonen har mye av æren for at Dresden by vedtok at barokkbebyggelsen rundt den gjenoppførte Frauenkirche skulle gjenskapes.

Foreningen for gjenoppføring av Berlins byslott. Organisasjonen la grunnlaget for vedtaket i Forbundsdagen om rekonstruksjon. De har bekostet et omfattende arbeid med å dokumentere bygningen ned i minste detalj, har startet arbeidet med å hugge fasadeelementer i sten og samler inn penger til å finansiere en autentisk gjenskaping av fasaden. Staten betaler for oppføringen av resten av bygningen, som skal romme et universitets- og museumsanlegg.
Wikipedia – Berlins byslott.

Foreningen til fremme av Schinkels Arkitektskole – Bauakademie
Wikipedia – Karl Friedrich Schinkel’s Academy of Architecture.

Kongsnæs-foreningen.

CEU – Council for European Urbanism, Tyskland.

INTBAU Tyskland.


Arrangører og turledelse:
Studieturen arrangeres av INTBAU Scandinavia, i samarbeid med INTBAU Tyskland. Reisen er planlagt og gjennomføres av Audun Engh, styremedlem i INTBAU Scandinavia, og jurist som arbeider med byutviklingsprosjekter i Norge og internasjonalt. Han er blant annet med i teamet som arrangerer plansmier i norske kommuner.

Audun Engh har besøkt Berlin mer enn 20 ganger. Han har arrangert studieturer, konferanser og utstillinger i Berlin gjennom de siste 10 årene.

Gendarmenmarkt, Berlin: Schinkels teaterbygning Schauspielhaus.

Reise til Berlin:
Deltakerne må selv bestille og betale reisen til Berlin. Både Ryanair, Air Berlin og Norwegian har daglige direktefly til Berlin fra Oslo og Rygge. Merk at Berlin har to internasjonale flyplasser, Tegel i vest og Schönefeld i øst. Begge ligger ganske nær byen.

Pr. 4. juni hadde Ryanair det billigste tilbudet, ca 450 kr tur-retur inkludert avgifter, men eventuelt med noen gebyrer i tillegg.

Norwegians pris pr. 5. juni var ca 1000 kr tur-retur inkludert avgifter.

Det anbefales å bestille snarest mulig, da det er et tidsspørsmål før prisene øker.

Norwegian – har 8. september et morgenfly fra Gardermoen kl 09.25 med ankomst kl 11.00. Man kan da eventuelt rekke ekstraturen til kjente turistattraksjoner kl 14.00. Norwegians kveldsfly går fra Oslo kl 18.25 med ankomst i Berlin kl 20.00.

Hjemreise søndag 12. september kl 20.10.

Norwegian tilbyr forbindelser til andre norske byer med flybytte.

Ryanair – har avgang fra Rygge 8. september kl 19.05, ankomst Berlin kl 20.50. Hjemreise 12. september fra Berlin kl 21.15, ankomst Rygge kl 22.55.

Air Berlin – har avreise fra Oslo 8. september kl 06.30, ankomst Berlin kl 08.05, og avreise fra Oslo kl 15.05, ankomst Berlin kl 16.40.

Hjemreise søndag 12. september kl 21.20, ankomst Oslo kl 22.55.

SAS har ikke lenger direktefly til Berlin.

Også andre flyselskaper har forbindelser, med flybytte.

Anbefalte ankomst- og avreisetider:
Ankomst Berlin: Når som helst onsdag 8. september. De som vil kan være med på en middag fra kl 20.00.

Hvis man skal delta på ekstraturen onsdag kl 14.00 (start fra hotellet) til 19.00 bør flyankomst Berlin ikke være senere enn kl 11.30.

Hjemreise fra Berlin. Turprogrammet slutter kl 15.00 søndag 12. september. Flyavgang bør være etter kl 18. Både Norwegian, Ryanair og Air Berlin har avganger søndag kveld etter kl 20.00. Alternativt kan man bestille ekstra overnatting.

Hotell i Berlin
Vi vil bo på et hotell sentralt plassert i Berlin Mitte, ikke langt fra Friedrichstrasse jernbanestasjon. Hvilket hotell bestemmes i løpet av juni. Det meste av turprogrammet i Berlin er i samme område. Det blir dagsturer til Potsdam og Dresden. Fire netter hotell med frokost er inkludert i deltakeravgiften. Rimeligere pris dersom to deler rom.

Avbestilling:
INTBAUs bestemmelser for avbestilling og eventuell refusjon er som følger.

Refunds and cancellation policy
Purchasers have the right to cancel within seven days of their contract with INTBAU (UK), or seven days of receipt of the acknowledgement (whichever is the longer). If a purchaser cancels their order, the received payment will be returned.

Purchasers have the right to cancel after 7 days, but will receive only a portion of their payment as follows:

61-91 days before the event: 50 percent.
0-60 days before the event: No refund will be made.

Please note that event tickets are transferable with permission of INTBAU (UK) and on notification of the new participants’ name.


Kontakt:
INTBAU Scandinavia
St. Olavs gate 7
0165 Oslo.

Epost: audun.engh@gmail.com
Tlf. +47 926 22 626
Fax +47 22 36 49 93

Internett:

Norsk side:
www.intbauscandinavia.no

Engelske sider:
INTBAU: www.intbau.org
INTBAU Scandinavia (engelsk).

Les utlysning av studieturen på engelsk her.

Berlin. Nybygg av arkitekt Patzschke på Hausvogteiplatz (2005).Links

Pages